Bejelentkezés:

Látogatásra:

Balogh Imréné Jánosi Erzsébet:

74/490 558

20/576 41 30


Kézműves foglalkozások bejelentkezés alapján:

 

Tojásírás:

Dr. Lehel Péterné

Népművészet Ifjú Mestere

74/490 064

30/272 46 49

 

Szövés, hímzés, gyöngyfűzés:
Takaróné Antal Tímea
Telefon:20/575 35 30

  "Sárközben sajátos, minden más szőttestől jól megkülönböztethető, magas fokú szövőművészet alakult ki. A legfinomabb vásznat régen lenből szőtték, ezt bujavászonnak nevezték. Ennek fátyolszerű ritkán szőtt változata a bíbor, a tekerődző (fátyol) alapanyaga.  A régi sárközi hímes szőttesek egyszerűek, túlnyomóan piros csíkozásúak. A sajátosan sárközi jelleget nem a takácsok mintakönyvéből  való - egyébként a Sárközben is előforduló, szedett takácsrózsa vagy csillag és madaras minták adják.  -,hanem az egyszerű ripsz piros csíkjainak finom feltagolása, a felület ritmikus felosztása piros esetleg kék mintasorokkal. Egyszerű motívumokkal, de egészen sajátosan elaprózott és tagolt szélekkel és fellazított belsővel. Különösen kedvelt volt a Kás (K betűs)  minta és a  a csibeszemes ..." írja Dr. Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató

.

              Bátán a sárközi díszítőművészet minden ágát ismereték és gyakorolták; hímeztek parittyafőkötőt, bíborvéget, készítettek szőtteseket. Azonban csak a bátai katolikusok körében volt szokás a viaszos tojásírás és egy varrott hímzésfajta készítése is, melyet Bátán "pöndőkötés " néven emlegetnek, a néprajzi szakirodalom a "tűzött csipkék" közé sorolja "tűcsipke" vagy "varrott csipke" kifejezést  használ rá, de készítettek szálhúzásos, mesterkés díszítéssel vászon inget és supellát lepedőt is.Nagyanyáinkról ránk maradt gazdag örökséget nem elég őriznünk, tovább kell adni az elkészítés  tudományát is,

hogy a fonál el ne szakadjon, legyen mindig néhány asszony, aki tovább tudja adni ezeket az ismereteket, ezért évek óta folyik a tájházban a hagyomány átörökítő munka. Az első évben a tájház gyűjteményén keresztül  ismerkedtünk a  díszítőművészeti ágakkal. Ki-ki kedve szerint kipróbálhatta a gyöngyfűzést, hímzést, szövést, tojásfestést. A kézműves műhely elkészültével nyílt igazán lehetőség komolyabb munka végzésére. A fonal felvetésétől, a felnyújtáson, nyüstbe, bordába szedésen keresztül az érdeklődők megtanulhatták a szövés  alapismereteit és a  legbonyolultabb minták felszedését is. A hímzést kedvelők a legjellegzetesebb bátai vászonhímzés fajtákat sajátították el a "pöndőkötést" és a szálhúzásos, mesterkézett  fehér hímzést.

A mesterségek tanulása ugyanúgy folyik mint a régi időkben. Szövésben, hímzésben nagy gyakorlattal rendelkező   Jánosi Jánosné Bocz Erzsébet a több évtized alatt összegyűlt tapasztalatait, tudását osztja meg a kézműves kör tagjaival  szeptembertől áprilisig heti rendszerességgel  tartott kézműves foglalkozáson.

A hímes tojás készítést Dr. Lehel Péternétől, a Népművészet Ifjú Mesterétől sajátíthatják el az érdeklődők. 

Emellett  lakodalmas kalács, rétes, lepény, kenyér és egyéb hagyományos ételek  elkészítésével is megismerkednek a kézműveskör tagjai.

A Tájház műhelyében  igény esetén az  érdeklődők számára kézműves foglalkozásokat szervezünk.

 

 

Készítette és frissíti: Takaró János © [email protected]